Ny medlem

Välkommen till Gullbringa Golf & Country Club.

Här kan du som medlem förvänta dig en plats där du kommer att trivas. Vi på GGCC ser till allas bästa och välkomnar alla med ett varmt leende.

På Gullbringa kan man spela golf på tre olika slingor. Dessutom har vi Djungelbanan, en par 3 bana som spelas på naturmark.

På sommaren badar man i den uppvärmda poolen som håller 27 grader. Dessutom kan man sola och njuta av en glass poolside.

I klubbhuset finns ett supermodernt IT-gym för alla åldrar.

Vi har en puttinggreen vid rangen, en vid tee på hål Blå 1. Dessutom har vi inomhusputtning i källaren i klubbhuset.

Gullkrogen by M & M serverar allt ifrån husmanskost till fin a la carte.

På rangen kan man med Golfmore-appen själv plocka ut rangebollar via mobilen. Vid rangen ligger också vår välsorterade shop. Här hittar du också våra välutbildade PGA-pros.

Här finns även Indoor golf där du i behadligt inomhusklimat kan spela exotiska banor. Här bokar man via Sweetspot och inte Min Golf som man annars gör.

För dig som är ny medlem och även kanske ny inom golfen, kan det vara svårt att veta vad som är vad och vad olika beteckningar har för betydelse. Därför har vi på GGCC en liten lista med förklaringar på vad olika tävlingar går ut på, samt lite vad man kan tänka på om man som ny medlem/spelare går ut själv på banan.

Det finns en rad olika typer av tävlingar inom golfen. Man kan exempelvis spela ensam mot andra eller i grupp med andra. En del av dessa tävlingar är följande:

Porsche Junior Tour är en tävling speciellt för våra juniorer där klasserna är anpassade för alla spelnivåer och ålder. 9 håls klassen är för dig med grönt kort och vill testa på att börja tävla individuellt. 18 håls klassen är för de juniorer med lite mer tävlingserfarenhet. Scramble klass: Passar alla som är nya och inte tagit grönt kort. Spelas på ett mycket lekfullt sätt i lag om 3 spelare. Bästa slaget av laget väljs hela tiden och alla slår ifrån det läget tills bollen är i hål.

KM: Detta är en klubbmästerskapstävling. Här spelar man med damer och herrar var för sig. Detta är också en slagspelstävling där alla herrar spelar mot varandra, och alla damer mot varandra. Här kan vi i anmälan stöta på benämningen ”ålders KM” vilket innebär att tävlingen kan vara uppdelad i vilken åldersgrupp man skall spela i. Bäst score vinner, en från damerna och en från herrarna.

Gullbringa Open: En slagspelstävling där man som spelare tävlar mot alla motspelare, från åldrarna 13 – 99 år. Det som skiljer sig här från de ovanstående tävlingarna, så spelar man 36 hål totalt. Bäst score vinner.

Seniorgolfen: Denna tävling med slagspel där man som spelare spelar själv mot de övriga tävlande. Tävlingen är till för de som är äldre seniorer i klubben. Detta innebär att damerna i ålder från 50 och uppåt spelar mot varandra, och herrar från ålder 55 och upp spelar mot varandra. I denna typ av tävling kan även herrar välja att spela från röd tee om detta meddelas i anmälan till tävlingen. Damerna kan välja att spela från orange tee om de önskar, även detta skall meddelas vid anmälan.

Greenkeepers revenge: En slagspelstävling där alla tävlar mot alla på en ”ovanlig” bana. Våra greenkeepers ”hämnas”;-) genom att sätta upp banan på ett speciellt sätt. Ibland måste man göra sina utslag från en stol på tee! Ibland ligger det hinder på greenerna som man måste ta sig runt, mm.

Älgjakten: Denna slagspelstävlingen har ett spelsätt med fyrboll. Detta innebär att man spelar i par uppdelat på 4 personer, men på varsin boll. Den som får lägst score mellan dig och din medspelare är det score man räknar på. När man gått klart alla 18 hål jämför man sedan sin score med det motsatta paret. Bästa score vinner.

Övriga typer av tävlingsformer:

Ecletic: Här handlar det om att få ett så bra resultat som möjligt under en längre period. Under en ecletic tävling ska man på en viss bana under förutbestämd tid, nå så bra resultat som möjligt. Exempel: Nästa månad under de närmsta 8 rundorna ska jag skriva upp mina bästa 18 håll på de 8 rundorna jag gått. Alltså så skall du utifrån dina bästa slagna 18 hål av dessa 8 rundor sätta ihop ditt resultat. Viktigt att tänka på i denna typ av tävling är att, när du väl skrivit in ett resultat så kan du inte ändra på det. Exempel: Om du skriver in att du gjort en birde på ett hål, men nästa gång du går en runda slår du en eagle på samma hål. Du kan då inte längre skriva in ditt bästa resultat. Samtidigt bör du inte vänta för länge med att skriva in ett resultat i väntan och hopp om att håla ut på bättre resultat. Väntar du för länge finns det en risk att du måste välja ett lägre resultat.

Scramble: Denna tävling spelas ofta utan handicap. Tävlingen går ut på att man spelar i lag tillsammans med 2 – 4 personer. Alla slår ut varsin boll från tee. Därefter väljer man tillsammans ut den boll som ligger bäst till i förhållande till flaggan, och placerar sedan ut de övriga bollarna inom 15 cm från den utvalda bollen. Dock inte närmre flaggan. Sedan slår alla på sin boll och återupprepar processen tills en boll ligger i hål.

Närmast på green: Denna tävling är mer anpassad som en sällskaps tävling.  Här handlar det om att komma så nära hål som möjligt på det slag som först träffar green. Man räknar alltså inga antal slag i denna tävling. För att räkna ut poängen så får den som är närmast hål 3 poäng, nästa spelare 2 poäng, den tredje närmast hålet får 1 poäng och den sista spelar får inget poäng. Den som har den högsta poängen efter 18 hål vinner.

Flaggtävling: Detta är en slagspelstävling där man tävlar för sig själv mot många andra motspelare. Spelarna får varsin flagga att ta med sig ut på rundan. Varje flagga har en markering som visar vilken spelare den tillhör. Du spelar sedan som vanligt alla hål tills dina slag är slut, dvs. banans par plus de slag som ditt handicap ger dig extra. Flagan skall du markera med när du använt ditt sista slag och markera med den där din boll landade på ditt sista slag. Skulle dina slag ta slut innan du spelat alla 18 hål, så placerar du flaggan där bollen ligger. Skulle du ha slag kvar när du gått alla 18 hål, går du till hål 1 igen och spelar vidare tills dina slag är slut. Den som vinner är den som spelat flest hål eller den som ligger närmast hål.

Snörtävling: Normalt sätt spelas denna tävling som en slagtävling. Skillnaden är att varje spelare får varsitt snöre och en sax, där längden på snöret skall motsvara ditt spelhandicap. Tanken med detta är att du får använda snöret för att förbättra din bolls position, och till och med håla ut med hjälp av ditt snöre. Dock måste du klippa av den del av snöret som du använder. Den som har minst antal slag efter 18 spelade hål vinner, oavsett om du har kvar ditt snöre eller inte.

Fyrboll: Detta innebär att man spelar i par uppdelat på 4 personer, men på varsin boll. Den som får bäst score mellan dig och din medspelare är det score man räknar på. När man gått klart alla 18 hål jämför man sedan sin score med det motsatta paret. Bästa score vinner.

Greensome: Här bildar två stycken spelare tillsammans ett lag. Båda spelarna slår ut på varje tee och kommer sedan överens om vilken av bollarna som ligger bäst till och spelar sedan vartannat slag på den utvalda bollen fram tills att bollen är hålad. Därefter repeterar man detta tills rundan är över. Det lag med bäst resultat vinner.

Bra att tänka på om man går själv på banan:

När man är ny spelare och kanske går själv för första gången på en bana så kan det vara bra att tänka lite extra på några saker, då man inte längre får hjälp av någon annan.

Hålla utkik efter trafik och gående: Vi har några ställen på banan där hålen på ligger nära trafikerade vägar. Det finns även mindre gångvägar runt om hålen på banan. När du är vid dessa hål, var extra uppmärksam på att ingen är i vägen för din boll. Tänk också på att aldrig slå om du ser att det är trafik som kommer på vägen eller om du ser människor förbipasserande. Ta aldrig risken att slå i dessa lägen då det är ditt ansvar om något går fel. Vänta då hellre på att trafik eller förbipasserande kommit undan. Glöm inte heller att skrika FORE högt om du ser att din boll är på väg att träffa någon eller något föremål där någon kan befinna sig. Skrik gärna FORE en gång för mycket än en gång för lite även om du tappar bollen siktet på bollen när den är i luften om du tror att den är på väg åt fel håll.

Ställ bagen synligt på fairway: Tänk på att alltid ställa din bag/vagn/bil synligt ute på fairway om du går iväg för att leta efter din boll eller när du ska slå. På så sätt kan bakomvarande se att du fortfarande är ute på banan. OM du inte gör detta finns det en risk att bakomvarande spelare slår ut då de inte ser dig eller din utrustning på banan. Extra viktigt att tänka på de ställen där banan kröker in i ett dogleg eller där banan har mer små krön.

Släpp igenom: Är det så att det är väldigt mycket bokningar på banan så kan det kännas som att spelare bakom dig trycker mycket i spelet och stressar dig. Är du ny golfare så tar det oftast lite längre tid att komma fram till green. Många har överseende med detta. Men man skall också tänka på att inte stoppa upp för bakomvarande spelare. Därför är det viktigt att man släpper igenom bakomvarande när man märker att det är en lucka framför sig och de bakom  börjar komma ikapp en del. Vill du inte släppa igenom när du är mitt på fairway för att undvika att få en boll på dig, passa då på att ta en liten paus vid nästa tee och vänta på bakomvarande, för att därifrån släppa igenom.